IKEA je multinacionalna kompanija koja dizajnira i prodaje nameštaj spreman za montažu, najveći je prodavac nameštaja na svetu, sedište firme je u Delft-u, Holandija, web sajt je www.ikea.com/rs.

Firma Ikea je ovim reklamiranjem htela da poruči tržištu da proizvodi praktične kutije i fioke za sve potrebe skladištenja i u svim oblicima, veličinama i materijalima: drvo, karton, pleteni materijal...

Nemački stanari u zgradama imaju problem koji je zajednički širom sveta, stan je u neredu zbog premalo prostora a previše stvari nabacanih.

Ikea firma je smislila kreativan način gde reklamirati svoje proizvode, kod svoje ciljne grupe kod onih stanara u Frankfurt-u u Nemačkoj koji imaju manje apartmane i stanove i nemaju viška slobodnog prostora za odlaganje tako da bi im kutije i fioke bile od veoma praktične koristi.

Odeljenje firme Ikea-e u Frankfurt-u je osmislilo inovativan način gde reklamirati svoje proizvode kutije, na fasadi stambene zgrade na balkonima i terasama u jednoj od najprometnijih ulica u Frankfurt-u, Nemačka.

Ikea firma je postavila preko spoljnih zidova balkona i terasa plakate koji su dekorisani raznim materijalima: drvo, karton, pleteni materijal... na taj način terase su bile prerušene i usled optičke iluzije su izgledale prolaznicima kao ogromne kutije za smeštaj garderobe, obuće... na nekima je bila čak i dekoracija drški.

Na jednom od prerušenih balkona se nalazi i slogan reklamiranja "Ideje većeg skladištenja" a ispod je i logo znak sa nazivom firme Ikea-e.

Cilj reklamiranja firme Ikea je bio da se privuče medijska pažnja, da se dobije povratna informacija i da se privuku kupci u prodavnice.

U prosečnom danu preko 12.000 pešaka, biciklista, vozača motora i automobila prolazilo je ulicom u Frankfurt-u gde se reklamirala firma Ikea sa proizvodima kutijama.

Osoblje prodaje Ikea firme je delilo flajere, razglednice i kataloge pešacima prolaznicima, zato je ovo reklamiranje poizvoda kutija rezultiralo sa 12.000 kontakata po danu u ukupnom iznosu od 168.000 kontakata u periodu od 2 nedelje.

Takođe je privučena i medijska pažnja štampe, broj posetilaca i prodaja proizvoda su se naglo povećali na 2 Ikea-ine lokacije u Frankfurt-u a povratna informacija sa flajera i razglednica i upitnika koji su podeljeni je bila 18%.

Taj balkonasti odgovor na pitanje gde reklamirati firmu Ikea i proizvode kutije za skladištenje je video veliki broj prolaznika pored zgrade ali je još veći broj posetilaca sajtova video ovo reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na blogove i lajkovano.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar