Nike je Američka multinacionalna korporacija, jedan je od najvećih svetskih proizvođača sportske opreme: atletske obuće, odeće..., sedište firme je u Beaverton-u, Oregon, SAD, web sajt je www.nike.com.

Automat je mašina koja oslobađa robu automatski nakon što kupac ubaci novac, najčešći artikli su: grickalice, pića, cigarerete...

Cilj je bio kako reklamirati firmu Nike, privlačeći pažnju međunarodne štampe, animirajući učešće kupaca i isporučujući proizvod ciljanoj publici kroz jednostavnu kupovinu.

Firma Nike je smislila genijalan način kako reklamirati proizvode fudbalske lopte, postavila je automate za fudbalske lopte u blizini mesta gde urbani mladići već šutiraju lopte u Singapore-u, Malezija: pored železničke stanice, na betoniranim javnim trgovima, na otvorenim asfaltiranim prostorima pored tržnih centara i zelenih parkova.

Vidimo kako se reklamirala firma Nike, ciljna grupa su bili muškarci od 12 - 24 godine, urbanizovani mladi, automati su postavljeni na prometnim gradskim mestima pretvarajući ulicu u teren a stubove javne rasvete u stative golova, reklamirajući igranje fudbala bilo gde, bilo kada i sa bilo kim.

Fudbalske lopte u automatu su naslagane u kolonama, kapacitet je 20 lopti, cena lopte je 26 singapurskih dolara, kada kupac ubaci novac kroz prorez lopta sklizne do dna automata i kroz mala vratanca se otkotrlja napolje, to je bio koncept kako reklamirati firmu Nike.

Po automatu su izlepljeni grafički motivi igranja fudbala u urbanoj sredini, učesnici su amateri, neprofesionalci i zaljubljenici u fudbal.

Kao što vidimo u ovom reklamiranju firme Nike, pri dnu automata je crtež jednog igrača fudbala u klizećem položaju kako ležeći šutira loptu otimajući je od protivničkog igrača.

Kada lopta izlazi kroz vratanca kupac usled optičke iluzije ima utisak kao da mu njegov saigrač dodaje loptu koju je klizećim ležećim startom upravo preoteo od protivničkog igrača suptilno ga podstičući da i on započne igrati fudbal, to je bio način kako se reklamirala firma Nike.

Za 26 singapurskih dolara mladi su mogli kupiti fudbalsku loptu na automatu bez odlaska u prodavnicu, automat je bio dostupan za prodaju lopti 24/7, pri vrhu automata je i slogan reklamiranja firme Nike "Igraj da pobediš" a na svakoj lopti se nalazi i logo znak firme Nike čuvena kvačica.

Automati su nadmašili očekivanja prodajući za vreme reklamiranja više fudbalskih lopti u jednoj nedelji nego što je prodato za dva meseca u svim prodavnicama zajedno.

Taj dodajući odgovor na pitanje kako reklamirati firmu Nike i proizvod fudbalsku loptu je video veliki broj ljubitelja igranja fudbala u urbanoj sredini ali još veći broj posetilaca sajtova je video ovo reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na društvene mreže i komentarisano.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar