Global Coalition for Peace - GCfP - Globalna koalicija za mir - GKzM - je neprofitna i nenasilna organizacija za mir u svetu a inkorporirana je u Maryland-u, SAD, web sajt je globalcoalition4peace.com.

GKzM je smislila genijalan način kako reklamirati apel za mir u Iraku, postavila je postere na stubove javnih prometnih prostora u San Francisco-u i Manhattan-u, SAD želeći da apeluje na javni interes za mir u Iraku.

GKzM je radi reklamiranja postavila postere na stubove sa 4 različite teme: vojnika kako nišani puškom, posadu tenka spremnu za paljbu, vojnika kako baca ručnu bombu i avion kako je ispalio rakete.

Prva slika prikazuje vojnika kako drži pušku i gleda kroz nišan puške sa izuzetno dugačkom cevi dok druga slika prikazuje taj isti poster koji je obmotan oko stuba i tada usled optičke iluzije shvatamo zašto je cev tako dugačka da bi mogla da se obmota oko stuba i maltene prisloni usta cevi na potiljak vojnika a poruka ovog koncepta kako reklamirati apel za mir u Iraku je da će se vojniku koji puca na drugog vratiti metak i onda sledi veliko buuuum i mrak.

Na trećoj slici vidimo vojnike u tenku spremne za paljbu i tenk koji ima veoma dugačku cev dok četvrta slika prikazuje taj isti poster koji je obmotan oko stuba i tada usled optičke obmane shvatamo zašto je cev tako dugačka da bi mogla da se obmota oko stuba i maltene prisloni usta cevi u potiljak posadi tenka a poruka ovog reklamiranja je da će se posadi tenka koja puca na drugog vratiti tenkovska granata i onda sledi veliko buuuum i mrak.

Na petoj slici vidimo vojnika u rovu kako baca ručnu bombu i scenu koja prikazuje kako je bomba već odletela dosta daleko dok šesta slika prikazuje taj isti poster koji je obmotan oko stuba i tada usled optičke varke shvatamo zašto je ručna bomba prikazana tako daleko da bi poster mogao da se obmota oko stuba i prikaže bombu maltene iznad samog potiljka vojnika a poruka načina kako reklamirati zaustavljanje rata u Iraku je da će se vojniku koji je bacio bombu na drugog ta ista bomba vratiti i onda sledi veliko buuuum i mrak.

Na sedmoj slici vidimo donji deo borbenog aviona sa arsenalom oružja kako je ispalio 2 rakete i kako su rakete već odmakle od njega dok osma slika prikazuje taj isti poster koji je obmotan oko stuba i tada usled optičke iluzije shvatamo zašto su rakete prikazane tako daleko od aviona da bi se poster mogao obmotati oko stuba i prikazati kako su rakete maltene ušle u rep aviona a poruka ovog reklamiranja je da će se pilotu aviona rakete vratiti ako ispali na drugog i onda sledi veliko buuuuum i mrak.

Na svakom posteru u desnom donjem uglu se nalazi tekst "Ono što ide okolo" dok se u levom donjem uglu nalazi tekst "Dolazi okolo" a ispod je sitniji tekst "Zaustavite rat u Iraku" a ispod još sitniji tekst naziv web sajta globalcoalition4peace.com, budući da čitamo sa leva na desno tekst nema smisla ali tek sa efektom obmotavanja postera oko stuba shvatamo poruku, jer tekst "Ono što ide okolo" se postavlja levo od teksta "Dolazi okolo" i zato su svi posteri veoma širokog i niskog formata.

Reklamiranje apela za mir u Iraku preko postera kako prolaznicima tako i posetiocima sajtova šalje misao o humanosti i krivici pozivajući na akciju da svako individualno doprinese zaustavljanju rata u Iraku.

Ovo obmotavajuće reklamiranje GKzM-a je privuklo pažnju velikog broja prolaznika pored stubova ali još veći broj posetilaca sajtova je video to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na mnogobrojne blogove.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar