Campaign Against Landmines - CALM je bila Novozelandska kampanja protiv postavljanja zemljanih nagaznih mina, web sajt je bio www.calm.org.nz.

Campaign Against Landmines se razvila u International Campaign to Ban Landmines - ICBL je koalicija nevladinih organizacija koje rade za svet oslobođen od nagaznih mina i kasetne municije, web sajt je www.icbl.org.

13-og septembra 2006 god. Novozelandski ministar razoružanja i kontrole naoružanja Hon Phil Goff pokrenuo je apel za večerom na dan Međunarodnog izdanja izveštaja o globalnoj situaciji sa minama i implementaciji Konvencije o zabrani postavljanja mina.

CALM je reklamiranje apela razminiravanja usmerila ka: kesicama kečapa u restoranima hrane Novog Zelanda i magazinima u štampanim medijima.

CALM je smislila genijalan način kako se reklamirati, na prednjoj stranici kesice kečapa se vidi donji deo tela dečaka, kratke pantalone, noge sa cipelama na stopalima, levo stopalo iznad zgloba je obeleženo polukružnom isprekidanom linijom, kesica je na crticama perforirana radi lakšeg cepanja a obeležena strelica pokazuje smer u kom se može otkinuti ćošak kesice kečapa.

Kao što vidimo kako se CALM reklamirala sa apelom, isprekidana linija je mesto gde se cepa kesica kako bi se otvorila, kada se obeleženi deo sa crticama otkine kečap počinje da curi i da se razliva i tada se kečap može konzumirati prelivanjem preko prženog čipsa krompira.

CALM je prikazala koncept kako se reklamirati sa apelom, na poleđini u gornjem delu kesice je napisan slogan "U 89 zemalja šetajući po minama je i dalje rutina" u srednjem delu kesice je i poruka "Da donirate 3$ pošaljite tekst poruku sa reči CALM na 336" pri dnu kesice je naziv organizatora i svrha reklamiranja "Kampanja protiv nagaznih mina" a na samom dnu kesice je adresa web sajta www.calm.org.nz.

Kada čitalac magazina naiđe na stranicu na kojoj je zalepljena kesica on otkida kesicu sa stranice i tada ugleda na stranici tekst sa opisom i postaje mu jasno da je to reklamiranje kampanje protiv postavljanja zemljanih nagaznih mina.

50.000 kesica kečapa je distribuirano po restoranima, barovima, pabovima, kafićima, kioscima brze hrane, prodavnicama ribe i čipsa, kesice su služene sa obrocima političarima u ambasadama i na sastancima političkih samita na severnom i južnom ostrvu Novog Zelanda.

Kao što se vidi u ovom kreativnom načinu kako se CALM reklamirala sa apelom, da bi se otkinuo ćošak kesice potrebno je prvo prstima pritisnuti kesicu i tada se stvara optička iluzija da kada se ćošak kesice pritisne prstima kao da je dečje stopalo stalo i pritisnulo nagaznu minu a kada se odcepi ćošak kesice kao da je dečak podigao nogu sa nagazne mine i kao da mu je tada otkinuto stopalo, kada pocuri crveni kečap kao da je pocurila crvena krv iz dečijeg otkinutog stopala.

Za kampanju protiv mina CALM je koristila kesice kečapa da apeluje na Novozelanđane da doniraju novac da se pomogne u razminiravanju južnog Libana.

Donacije su išle za razminiravanje, podizanje svesti o opasnostima od mina, čišćenju minskih polja i pomoći preživelima u Libanu.

Kesice kečapa su umetnute u magazine da se pokaže stravična priroda svakodnevnog života u zemlji gde se nalaze mine, reklamiranje je rađeno sa nadom da će vrećica prikladno ilustrovati strašne povrede koje zadobijaju članovi porodica širom sveta.

Ovo reklamiranje podseća da u mnogim zemljama postoje deca koja staju na nagazne mine svakog dana a to je bio pokušaj da se podigne svest protiv postavljanja nagaznih mina.

Ovaj zastrašujući odgovor na pitanje kako se reklamirati sa CALM-ovim apelom razminiravanja je bio veoma efikasan jer su se Novozelanđani masovno odazvali, postavljanje na internet magazine je potpuno besplatno a efekat reklamiranja na internetu se povećava opisivanjem.

 
 

Grupe, oblasti, kategorije - reklamiranje proizvoda, firme, sajta

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

+ 0
+ 0

Dodaj komentar