Amnesty International - AI je svetski pokret za zaštitu ljudskih prava, zahteva oslobođenje političkih zatvorenika, obezbeđuje pravedna suđenja, zahteva ukidanje smrtne kazne, deluje nezavisno od vlada, ideologija i grupa, sedište je u London-u, Ujedinjeno Kraljevstvo, web sajt je www.amnesty.org.

Misija ovog reklamiranja je podizanje svesti o radu Amnesty International-a koji traži pravdu za nepravedno tretirane ili zatvorene ljude širom sveta a posebno za stradanje Troy-a Davis-a 42 godišnjeg čoveka koji je proveo poslednjih 19 godina čekajući u redu za izvršenje smrtne kazne u saveznoj državi Džordžiji, SAD za ubistvo za koje je uvek govorio da ga nije počinio.

Pokret Amnesty International tvrdi da nije postojalo fizičkih dokaza koji povezuju Troy Davis-a sa zločinom i da je 7 od 9 svedoka na osnovu kojih je osuđen 1991 g. promenilo ili povuklo svoja svedočenja navodeći da su data uz policijsku prinudu.

Troy Davis je osuđen za ubistvo policajca Mark Allen Macphail-a 1991 g. u Savannah-u, Džordžiji, SAD.

Amnesty International pokret je reklamiranje apela za oslobađanje osuđenika Troy-a Davis-a usmerio na rešetkaste ograde na 3 veoma prometne lokacije koje se nalaze u centralnom London-u.

Pokret Amnesty International je u svrhu reklamiranja oslobađanja Troy-a Davis-a sliku lica isekao na uzane vertikalne trake, širina trake odgovara širini šipki po dubini rešetkaste ograde, takve trake slike je Amnesty International zalepio na bočne strane šipki metalne ograde dok prednje strane šipki nemaju sliku na sebi.

Kao što vidimo u ovom reklamiranju kada se rešetkasta ograda gleda spreda pod pravim uglom vide se samo šipke ograde međutim kada se ograda gleda pod kosim uglom usled optičke iluzije se uočava slika portreta Troy-a Davis-a koji kao da je iza rešetaka u zatvoru i da molećivo pilji u prolaznika, slika se najbolje vidi kada se prolaznik šeta trotoarom pored ograde i kada se iz daljine približava slici.

Dok se prolaznik približava ogradi portret Troy-a Davis-a postaje sve manje jasan dok konačno ne postane nevidljiv, kada se stane tačno ispred njega pod pravim uglom tada se shvata usled optičke varke da je nestao što nam ovo reklamiranje sugeriše da što više vremena prođe sve su manje šanse da bude oslobođen.

Kada prolaznik dođe tačno pod pravim uglom ispred ograde tada se pojavljuju dve pločice sa leve i desne strane portreta Troy-a Davis-a i tada se uočava i slogan reklamiranja koji glasi "Čineći nevidljivog vidljivim" ispod slogana je link ka web stranici www.amnesty.org.uk/fence gde posetioci mogu potpisati peticiju radi zaustavljanja izvršenja smrtne kazne nad Troy Davis-om, u gornjem desnom uglu je logo znak Amnesty International-a, video snimak na YouTube-u u prvih 5 dana je imao 60.000 pregleda.

Ovo zastrašujuće reklamiranje Amnesty International-a i apela za Troy-a Davis-a je privuklo pažnju velikog broja prolaznika pored ograde ali još veći broj posetilaca sajtova je video to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na vodeće internet magazine i opisivano.

 
 

Grupe, oblasti, kategorije - reklamiranje proizvoda, firme, sajta

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

+ 0
+ 0

Dodaj komentar