Firma Adidas je Nemačka multinacionalna korporacija koja dizajnira i proizvodi: sportsku obuću i odeću, opremu i pribor, sedište firme je u Herzogenaurach-u, Bavaria, Nemačka, web sajt je adidas-group.com.

Adidas firma je za svetsko prvenstvo fudbala u Nemačkoj 2006 god. osmislila kampanju reklamiranja proizvoda svoje sportske opreme za fudbalere +10 nemogućeg tima.

Ciljano reklamiranje proizvoda Adidas opreme je bilo usmereno ka fudbalerima na planetarnom nivou, postavljena je ogromna reklama fudbalera golmana Oliver Kahn-a koji skače preko autoputa da bi uhvatio loptu što je trebalo da pokaže svetu da Oliver Kahn može da preskoči autoput i uhvati loptu zahvaljujući Adidas-ovoj sportskoj odeći i obući koju nosi.

Firma Adidas nije želela da lepi postere po Munich-u, njen cilj nije bila gradska priča nego svetsko reklamiranje sportskih proizvoda za fudbalere i zato je osmislila rešenje, izgradila je 18 metara visok i 65 metara širok most statuu Oliver-a Kahn-a preko 4 trake autoputa u blizini međunarodnog aerodroma Franz-Josef-Strauss u Munich-u.

Preko 4 miliona ljudi je prošlo ispod mosta statue već u prvoj nedelji reklamiranja, Oliver Kahn je bio prikazan na posterima duple strane u vodećim magazinima kao što su: TZ, Sport, Focus, Stern, AutoBild, Fortune i stotine dnevnih novina poput New York Times-a i Financial Times-a.

To fudbalsko reklamiranje firme Adidas je trebalo biti toliko veliko kao i tadašnji talas groznice za fudbalom u zemlji, to je bio cilj koji je i postignut.

Tehnički podaci Oliver Kahn statue mosta su:

  • Širina 65 m
  • Visina 18 m
  • Visina ispod mosta 8,6 m
  • Dužina rukavica 7 m
  • Zapremina 4.130 m³
  • Težina 113 t čelika
  • Broj elemenata konstrukcije 9.830 komada
  • Ukupna dužina elemenata konstrukcije 11,3 km
  • Broj radnih sati utrošenih na izgradnju 6.200 h

Naziv firme Adidas kao i logo znak se nalaze svuda po opremi i odeći na: lopti, rukavicama, dresu, šorcu, čarapama i patikama Oliver-a Kahn-a što je u ovom reklamiranju diskretno sugerisalo da je Adidas kompletan proizvođač.

Rezultat ciljanog reklamiranja Adidas-ovih proizvoda sportske opreme za fudbalere je nadaleko prevazišao očekivanja Adidasa sa vrednošću PR-a oko 12 - 14 miliona evra.

Ovo preskačuće reklamiranje firme Adidas i njenih sportskih proizvoda je privuklo ogromnu pažnju velikog broja vozača ispod nadvožnjaka ali još veći broj posetilaca interneta je video to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na vodeće internet magazine.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar