Firma Audi je proizvođač automobila, sedište firme je u Ingolstadt-u, Nemačka, web sajt je audi.rs.

BMW firma je proizvođač automobila sa sedištem u Munich-u, Nemačka, web sajt je bmw.rs.

Firma Audi je nemački proizvođač automobila i htela je da izazove BMW-a svog zemljaka nemačkog konkurenta na bojno polje reklamiranja.

Rat u reklamiranju firmi je počeo kada je Audi postavio bilbord na uglu Santa Monica bulevara i Beverly Glen bulevara u Los Angeles-u, Kalifornija, SAD, u gornji levi ugao je postavio poruku "Tvoj potez, BMW" ispod nje slogan "Potpuno novi model Audi A4" desno sliku automobila a u desnom gornjem uglu logo znak i ispod njega naziv firme Audi.

Firma BMW je ubrzo postavila bilbord preko puta ulice da bi odgovorila na reklamiranje firme Audi-a, na bilbord u gornjem desnom uglu je postavila logo znak, dole levo poruku "Šahmat" ispod sliku automobila novi BMW M3 Coupe a ispod naziv firme BMW kao i web sajt ogranka u Santa Monica-i.

U šahu se polja nalaze u redovima i kolonama a obeležavaju se slovima i brojevima i zato je Audi firma u ovom ratu reklamiranja išla na asocijaciju dvosmislenosti jer njen novi model nosi naziv A 4 baš kao kada šahista pomeri svoju figuru na polje A4.

Poruka "Šahmat" je bio BMW-ov odgovor na Audi-evu provocirajuću poruku "Potpuno novi model Audi A4" aludirajući kao da BMW nema novi model izbačen na tržište.

Audijev potpuno novi model A4 slično kao u šahu, novi potez na A4, tako je Audi iskoristio oznaku svog modela da bi započeo partiju šaha ali ga je BMW na kraju ipak pobedio, očigledno je da se odigravala partija šaha sa automobilima a ne sa pionima, topovima, kraljevima i kraljicama.

Firma BMW je očigledno pobednik u partiji šaha jer šahmat je kraj partije bez mogućnosti nastavljanja, totalni poraz gubitnika, Audi je dobio šta je tražio, šahmat u ovom reklamiranju, Audi je u početku dobio bitku ali je na kraju BMW dobio rat, konačni rezultat je BMW 1 : Audi 0.

To šahovsko reklamiranje firme Audi i novog proizvoda modela A4 je privuklo pažnju kako prolaznika tako i vozača u automobilima na tako prometnom koridoru ali još veći broj posetilaca sajtova je video ovo reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na internet magazine i komentarisano.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar