IKEA je multinacionalna kompanija koja dizajnira i prodaje nameštaj spreman za montažu, najveći je prodavac nameštaja na svetu, sedište firme je u Delft-u, Holandija, web sajt je www.ikea.com/sr.

Ikea firma je ovim reklamiranjem usluge htela da poruči tržištu da dostavlja nameštaj direktno na kućnu adresu kao i da ga montira u kući.

Kada se na prvi pogled vide slike u ovom reklamiranju firme Ikea, sve je uobičajeno:

  • Slika 1 je dnevna soba ukusno sastavljena,
  • Slka 2 je kuhinja koja je takođe potpuno opremljena,
  • Slika 3 je dečija soba potpuno nameštena.

Slika 1 je obična dnevna soba sa televizorom, ugaonom garniturom, foteljama, komodom kao i stolom sa raznoraznim štampanim materijalom za ubijanje viška vremena.

Slika 2 je obična kuhinja u kojoj se nalaze viseći elementi za odlaganje sudova kao i elementi za pranje sudova a na stolu se nalaze pripremljene posude za jelo i činijice sa začinima.

Slika 3 je obična dečija soba sa šarenim elementima kao što su jastuci i zavese, zatim igračke na zidu i ispod kreveta kao i stolice sa interesantnim debelim nogama.

Međutim pažljivijim gledanjem sve 3 slike u ovom reklamiranju Ikea-ine usluge tek na drugi pogled se primećuje jedan prozor sa venecijanerom i zavesama, taj prozor se nalazi u gornjem desnom delu sve 3 slike.

U tom prozoru se vidi gornji deo tela muškarca koji ima žuti kačket sa plavom micnom kao i žuto odelo sa plavom kragnom, desno pored njega vidimo gornji deo komandne table vozila a iznad retrovizor, dok njegova leva ruka kao da je na volanu a u desnom donjem delu slike dnevne sobe taj muškarac desnom rukom drži neku listu kao neki spisak gde treba da vozi.

I tek tada pažljivije gledajući reklamiranje firme Ikea shvatamo usled optičke iluzije da je taj prozor u stvari pogled na kabinu vozila u kome se nalazi šofer a onda shvatamo da se ta njegova plavo žuta kombinacija boja odela i kačketa nalazi i u logo znaku Ikea-e firme.

A onda vidimo da se levo od logo znaka Ikea-e nalazi i slogan reklamiranja usluge "Besplatna isporuka na kućnu adresu i to odmah" i tek na treći pogled golicanjem malih sivih ćelija usled optičke obmane nam postaje jasno da je to u stvari šofer firme Ikea-e koji sedi i čeka porudžbinu u kamionu u kome se nalaze u transportnom delu potpuno nameštene: dnevna soba, dečija soba i kuhinja.

Poruka ovog reklamiranja usluge je da firma Ikea uvek ima spreman nameštaj koji već čeka u transportnom vozilu spreman na putu vašoj kući, Ikea organizuje isporuku od vrata do vrata a ukoliko je nalog porudžbine nameštaja veći od određene sume kupac ima pravo na besplatnu dostavu, montažu i sklapanje u kući.

Cilj reklamiranja ove usluge je bio da se privuče medijska pažnja, da se dobije povratna informacija i da se privuku kupci u prodavnice.

Ovo šofersko reklamiranje firme Ikea i besplatne usluge isporuke nameštaja je privuklo pažnju velikog broj posetilaca sajtova koji su videli to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na blogove i opisivano.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar