Proizvod Pepto-Bismol se koristi za lečenje privremenih nelagodnosti stomaka, poznat je i kao ružičasti bizmut, Pepto-Bismol je brend firme Procter & Gamble, web sajt je www.pepto-bismol.com.

Firma Procter & Gamble - P & G je Američka multinacionalna kompanija koja proizvodi: sredstva za čišćenje; proizvode za: ličnu higijenu, zdravstvenu negu i zaštitu i kozmetiku..., vlasnik je brenda Pepto-Bismol, sedište firme je u Cincinnati-u, Ohio, SAD, web sajt je www.us.pg.com.

Proizvod Pepto-Bismol leči privremena nelagodna stanja stomaka: gorušicu, ciglu u stomaku, proliv, uznemireni stomak, loše varenje, mučninu, nadimanje, podrigivanje i gasove.

Ovom reklamiranju proizvoda Pepto-Bismol ciljna grupa je bila mlađa populacija: koja nema svoje veš mašine, koja voli dobro da se provodi, koja se neredovno hrani i koja ne pazi baš najbolje na svoju ishranu a to su bili: studenti, školarci, novopečeni zaposleni, pripravnici, putnici, oni koji ganjaju karijeru, oni koji žive u kiriji...

Reklamiranje firme P & G je usmereno ka veš mašinama u perionicama veša u New York-u, SAD.

U svrhu reklamiranja proizvoda Pepto-Bismol postavljane su slike 5 muškaraca od vrata pa do butina na prednje strane veš mašina ali tako da se prozor na poklopcu veš mašine i stomak muškarca poklapaju.

Kada žena kao što vidimo u ovom reklamiranju firme P & G ubaci prljav veš u bubanj veš mašine, obično posle sedne na plastičnu stolicu ispred i čeka završetak pranja, ispiranja, ceđenja i sušenja veša, za to vreme čekanja gleda u veš mašinu i tada spazi sliku muškarca kome se prozor bubnja nalazi na mestu stomaka.

A onda ugleda pri dnu veš mašine horizontalnu ružičastu traku na kojoj belim slovima piše poruka "Bez obzira šta baciš u svoj stomak, ružičasti će obezbediti olakšanje" a desno su prepoznatljiva žuta slova Pepto-Bismol čija je svrha reklamiranje proizvoda.

I tada usled optičke iluzije kada žena poveže sliku muškarca, mesto prozora veš mašine na muškarcu, funkciju bubnja na veš mašini, bubanj u akciji kako pere veš, zamišljenog muškarca kako prilikom hranjenja unosi hranu i piće u stomak i na kraju poruku "Bez obzira šta baciš u svoj stomak, ružičasti će obezbediti olakšanje" shvata da je to reklamiranje prizvoda Pepto-Bismol.

A onda kada baci pogled i na ostale 4 veš mašine i kada vidi 5 muškaraca u 5 različitih poza: kako pritiska stomak šakama, kako obuhvata stomak šakama, kako raširenim prstima stiska farke, kako se levom rukom udara u grudi i kako desnom rukom pridržava stomak a levom pridržava pozadinu tada shvata usled optičke obmane da je to reklamiranje proizvoda koji otklanja stomačne tegobe.

I tada žena usled optičke varke povezuje funkciju i pravi analogiju između bubnja i stomaka, kao što vidimo u ovom reklamiranju firme P & G da bi se ubacio prljav veš u veš mašinu prvo mora da se otvori stakleni poklopac a onda se ubacuje veš i zatim se startuje pranje tako što mašina uvlači prašak i vodu u bubanj i bubanj počinje da se okreće, slično se dešava sa stomakom, muškarac prvo mora da otvara usta i da ubacuje hranu a posle i piće i onda počinje proces varenja u stomaku tako što se luči želudačna kiselina i meša se zajedno sa hranom.

Žena u ovom reklamiranju proizvoda Pepto-Bismol ima utisak usled optičke iluzije kao da se tim muškarcima okreće stomak usled stomačnih tegoba, čini joj se kao da: tamnoplavi ima ciglu u stomaku, ružičasti kao da ima mučninu, zeleni kao da ima nemiran stomak, mrežasto beli kao da ima gorušicu i crveni kao da ima proliv.

Na 1-oj veš mašini sleva u ovom reklamiranju firme P & G vidimo muškarca u tamno plavom sakou kako pritiska stomak šakama, kao da ima osećaj da ima ciglu u stomaku, to je zbog toga jer je pojeo preteranu količinu hrane u odnosu na raspoloživu količinu stomačne kiseline i zato mu stomak usporeno vari hranu i stvara bol u stomaku.

Na 2-oj veš mašini sleva ovog reklamiranja proizvoda Pepto-Bismol vidimo muškarca u ružičastoj košulji kako obuhvata stomak šakama, kao da ima mučninu u stomaku što je neprijatan osećaj koji prethodi povraćanju, kao da je putovao vozilom i kao da je nastala zabuna između centra za ravnotežu u srednjem uhu i vida, kao da se informacije o kretanju ta 2 čula ne poklapaju i tada mozak zaključuje da jedno od ta 2 čula halucinira i zaključuje da je došlo do trovanja hranom i zato mozak šalje naredbu za povraćanje kako bi se izbacili toksini iz želuca.

Na veš mašini u sredini kao što prikazuje ovo reklamiranje firme P & G vidimo muškarca u zelenoj trenerci kako raširenim prstima stiska farke a to je zato što ima osećaj nemirnog stomaka, neke namirnice slabije podnosimo ili smo alergični na njih pa je stomak: nervozan, uznemiren, napet, javljaju se grčevi, probadanja...

Na 2-oj veš mašini sdesna ovog reklamiranja proizvoda Pepto-Bismol vidimo muškarca u beloj mrežastoj košulji kako se levom rukom udara u grudi, ima osećaj kao da ima gorušicu, kada se hrana iz želuca diže u jednjak tada želudačna kiselina peče u jednjaku u predelu grudnog koša.

Na 1-oj veš mašini sdesna u ovom reklamiranju firme P & G vidimo muškarca u crvenoj majici kako desnom rukom pridržava stomak a levom pridržava pozadinu, ima osećaj kao da ima proliv, kada se čvrsta stolica pretvara u tečnu, vodenastu i postaje učestalija usled virusa i bakterija.

Ovo reklamiranje proizvoda Pepto-Bismol je trajalo 2 nedelje i prema procenama videlo ga je otprilike 1.600 osoba, svaka od tih osoba je otprilike ovo reklamiranje gledala u proseku 45 minuta.

To stomačno reklamiranje firme P & G i proizvoda Pepto-Bismol je videlo oko 1.600 osoba ali je još veći broj posetilaca sajtova video ovo reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na blogove i opisivano.

 
 

Grupe, oblasti, kategorije - reklamiranje proizvoda, firme, sajta

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

+ 0
+ 0

Dodaj komentar