United Parcel Service - UPS je jedna od najvećih kompanija u oblasti usluge dostave paketa i provajder za upravljanje isporukama, isporučuje više od 15 miliona paketa dnevno za više od 6,1 milion klijenata širom sveta, sedište je u Sandy Springs-u, Georgia, SAD, web sajt je www.ups.com.

Firma United Parcel Service je reklamiranje usluge isporuke paketa klijentima na adresu usmerila ka skulpturama drvenih dostavljača paketa po javnim mestima u Jakarta-i, Indonezija.

Kao što vidimo u ovom reklamiranju dostave firme United Parcel Service kreirana je statua momka dostavljača paketa od tankih drvenih duguljastih letvica, ti dugački drveni štapići su lepljeni jedni preko i pored drugih, sve te tanke letvice imaju isti pravac i to onaj u kome se kreće kurir.

Momak isporučilac u savijenoj ruci pod miškom drži kartonsku kutiju, na kutiji u levom donjem uglu je slogan reklamiranja usluge dostave "Ekspresna kutija" a u desnom gornjem uglu je logo znak firme United Parcel Service, logo znak se kreće u bojama od svetlo braon do tamno braon boje.

Upravo sve te tanke i dugačke daščice koje stvaraju formu momka dostavljača se kreću od svetlo braon do tamno braon boje, zbog upotrebe braon boje u reklamiranju firme United Parcel Service širom sveta je postala veoma poznata po svojim braonkastim vozilima, uniformama i logo znaku i otuda joj je i nadimak "Braonkasti".

Osnovna osobina United Parcel Service-ovih isporučilaca pošiljki je brzina što je i bio cilj koji je trebalo prikazati u ovom reklamiranju firme, od veoma brze usluge dostave zavisi i opstanak firme, kada se fotoaparatom snima neki objekt koji proleće veoma velikom brzinom ispred objektiva tada se zamrzava vreme u hiljaditom deliću sekunde i tada taj objekt nema jasne obrise i konture nego se pojavljuju tanke i duguljaste linije u pravcu kretanja i one štrče van objekta čineći da objekt postaje razmazan, prugast, trakast, zamućen, neoštar i nejasan i zato se usled optičke iluzije stiče utisak kao da se delići i fragmenti objekta cepaju i razdvajaju, ljudsko oko isto to doživljava za prebrze objekte.

Da bi se prikazala veoma velika brzina kojom se kreću kuriri United Parcel Service-a koji dostavljaju pakete na kućne adrese bilo je potrebno u ovom reklamiranju usluge dostave da drvene letvice oblikuju trakasto statično i nepokretno telo dostavljača ali i da ne formiraju jasne i oštre ivice figure momka nego da budu mutne i štrče van konture.

Zbog namere reklamiranja firme United Parcel Service kreirano je nekoliko različitih trčećih poza United Parcel Service dostavljača: kako istrčava iz zgrade veoma raširenih ruku i nogu, kako trči uz stepenice okruglog javnog trga, kako juri trotoarom ulice pored zida zgrade, kako se trčeći brzo kreće čak i u zatvorenom prostoru između ljudi u tržnom centru, kako preleće trkom preko visokog hidranta jer nema vremena da ga zaobiđe - posao zove, kako kao avion poleće uz stepenice zgrade veoma nagnut napred...

Kada su prolaznici Jakarta-e videli na javnim prostorima takve statične drvene figure koje trčeći nose paket na kojem piše slogan "Ekspresna kutija" odmah im je usled optičke obmane bilo jasno da je to reklamiranje usluge dostave koja se obavlja neverovatno velikom brzinom simulirajući usled optičke varke leteće kurire United Parcel Service-a.

Ovo trčeće reklamiranje firme UPS i usluge dostave paketa je video veliki broj prolaznika u Jakarta-i ali još veći broj posetilaca je video to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na blogove i lajkovano.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar