Orhan Veli Kanik je jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih Istanbulskih pesnika 20-og veka, web sajt je www.orhanveli.net.

Reklamiranje proizvoda knjige pesnika Orhan-a Veli Kanik-a je usmereno ka klupama za sedenje na otvorenom gradskom prostoru: na tramvajskim stanicama, na autobuskim stanicama, u zelenim parkovima ... u Istanbul-u, Turska.

Svima nama je dobro poznat izgled i oblik klupe za sedenje koja se sastoji od horizontalnog sedalnog dela i vertikalnog naslona za leđa, sedalni deo i vertiklani naslon za leđa su najčešće pod uglom od oko 90°, takođe nam je dobro poznat i izgled i oblik knjige koja se čita, kada je otvorena stranice knjige su takođe najčešće pod uglom od 90° baš kao u ovom reklamiranju.

I upravo izgled otvorene knjige usled optičke iluzije u ovom reklamiranju proizvoda knjige Orhan-a Veli Kanik-a podseća na klupu za sedenje i ta sličnost je iskorištena za pretvaranje klupe u ogromnu knjigu, unutrašnjost klupe predstavlja stranice knjige a poleđina klupe predstavlja korice knjige.

Slika 1 - u ovom reklamiranju prikazuje klupu knjigu na jednom od najprometnijih tramvajskih stanica javnog prevoza T1 na Sultanahmet trgu u Istanbul-u, vidimo poleđinu klupe kao korice knjige, slika 2 - prikazuje klupu knjigu u najposećenijem zelenom parku u Istanbulu, vidi se otvorena knjiga sa stihovima a i korice knjige.

Putnici na stanicama i šetači u parkićima kada vide takvu klupu knjigu naravno da priđu iz radoznalosti bliže a onda mogu da pročitaju tekst na naslonu za leđa koji je najzanimljiviji sadržaj knjige, stih najpoznatije pesme a onda kada još vide i poleđinu klupe koja predstavlja korice knjige tada im postaje jasno da je to reklamiranje proizvoda knjige Orhan Veli Kanik-a.

Da bi se reklamirala pesnička dostignuća Orhan Veli Kanik-a klupe knjige su odlično poslužile jednoj svrsi odmaranja i čitanja ali i drugoj svrsi pretvaranja dosadnih i uobičajenih klupa na javnim prostorima Istanbul-a u funkcionalna i privlačna umetnička dela koja izazivaju znatiželju kod prolaznika.

Istanbul je grad koji ima jak osećaj građanskog ponosa i zato je kroz ljubav prema čitanju trebalo podsetiti ovim reklamiranjem stanovnike Istanbul-a na njihovu pesničku kulturu, na velika dela pesnika Orhan Veli Kanik-a kroz stih na klupi njegove najpoznatije pesme.

Ovo klupasto reklamiranje Orhan-a Veli Kanik-a i proizvoda knjige je video veliki broj putnika i prolaznika ali još veći broj posetilaca sajtova je video to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na blogove i opisivano.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar